Туристически обекти >> Туристически обекти >>

Oбщина Доксато, префектура Драма

Базиликата на Св. Атанасий (1867).  В центъра на селото се намира базиликата на Св. Атанасий (1867) с камбанарията, изградена от дялан камък (1893).

Агиос Атанасиос е нарастващо градче от 3500 заселници с бежански произход.

Ривърс клуб – местността е много живописна и предлага разнообразни възможностти за отдих и забавление. Край реката са разположени множество ресторанти и кафенета, където човек може да се наслади на гледката. В допълнение, в местността се организират и много културни мероприятия като фестивали, празненства, сватби и други.

Конен клуб – на 2ри май всяка година в Докстао се организират конни надбягвания, в които вземат участие конните клубове от града и околните населени места.

Църква „Животворен извор”. Връщайки се към Киргиа, човек може да тръгне нагоре към селската църква „Животворен извор”, намираща се на хълм близо до Ватиспило и да се наслаждава на гледката към долината и съседните планини Пангей и Фалакро.

Киргиа. Киргиа е област населена от Античността, когато се наричала „Крифла”. Всички заселници  са се доказали като изключително добри  тютюнопроизводители, които умело използват полу-планинска земя за отглеждане на културата.

Ано  Кефалари. Ано  Кефалари е селище от 450 жители. На това място човешката дейност и природата работят заедно за установяването на равновесие.

Минерални извори – чудесно място за релаксация и рехабилитация.

Църквата „Агиа София”. Църквата е построена през 7в. върху руините на голяма базилика.  През 1524 църквата е била превърната в джамия. Претърпяла е пожар, земетресения и е била обновявана няколко пъти.

Винарна на Никос Лазаридис . По пътя от Агора (5 км. от Киргиа) към Адриани се намира модерната винарна на Никос Лазаридис, построена на хълм, с кула с изглед към заобикалящите лозя.

“Демирдзогиани”. В това село, известно преди време като „Демирдзогиани”, се заселили бежанци от понтийски произход, които продължили традицията на мюсюлманските заселници, свързана с тютюноотглеждането и животновъдството.

Археологически музей. Археологическият музей на Драма покрива човешкото съществуване в префктурата от средата на Палеолитния период (преди 50 000 години) до по-модерни времена (1913).

Църковен музей. Колекцията икони, датираща от Византийско време до 20 в. съставлява същината на музейните експонати. В широките и добре поддържани зали са изложени църковни скъпоценности с голяма духовна и художествена стойност.

Църквата на таксиархите. Рисунките по стените датират от средата на 14в. При археологични разкопки от южната и източната страна беше разкрита укрепителната стена на града, която се свързвала с църквата чрез стълбище, което водело до част от стената, наподобяваща кула.

Пещерата край река Агитис. Пещерата е изследвана на 8.5 км. и е достъпна на 2.5 км., от които първите 500 м. са отворени за посещение, като е изчислено че цялостната й дължина е 12 км.

Гора Елатия (или Кара Дере). Като цяло богатството от растителни видове в Елатиа е голямо (повече от 700). Фауната в региона е също доста разнообразна.

Девствената гора Фракто. 11 милиона кв. м. са вписани като девствена гора през 1979 и веднага през 1980 се провъзгласяват за природен паметник, който трябва да бъде защитен заради високата си екологична и историческа стойност.

Окръг  Южен Неврокоп. Графство Южен Неврокоп  е известно с ниските си температури през зимата и с прочутите си земеделски култури като картофи и фасул.

Планина Фалакро. Издигайки се величествено в центъра на префектура Драма и нареждайки се сред най-високите планини в страната, планина Фалакро се състои от три масива: северозападен – известен като „Агио Пневма” (Св. Дух), югозападен – „Агиос Павлос”(Св. Павел) и източен – "Пророк Илия".

Ски център Фалакро. Ски-курортът е отворен от четвъртък до неделя и по празници. Билетния център работи от 9.00 до 16.00.