Меню >> За Проекта >>

Дейности

Дейностите по проекта са тясно свързани по между си и се разделят на три основни групи: Културни събития, Промоция на SPA туризма и Обучение:

Културни и спортни събития

Културните събития включваха организирането на “Културен фестивал на минералните извори”. Основната цел на това събитие бе стимулиране на културния обмен между жителите на двата гранични региона и по-конкретно жителите на общини Баните и Доксато. Фестивалът ще се организира ежегодно като първата година ще стартира в Община Баните. След като България се присъедини към ЕС през 2007 година, в следствие на което пътуването през границите ще се улесни, фестивалът може да се организира една година в България, една година в Гърция. Името на фестивала е повлияно от уникалните естествени минерални извори в двата региона. Както в миналото, така и до днес тези природни ресурси са определяли и все още определят начина на живот на жителите в тези две общини.
Фестивалът продължи три дена и включи артистични и фолклорни изпълнения, както и спортни дейности. Бяха представени типични за Родопите автентични обичаи като Попрелка (седянка), отвличане на булка, сватба, както и характерната и въздействаща красота на родопските песни. Гръцките участници също представиха свои характерни фолклорни обреди и обичаи. Бяха представени най-атрактивните от двата региона фолклорни и национални костюми. Имаше също така и конкурс за детски рисунки на тема „Културно наследство и природни ресурси”. Представленията се проведоха на покритата сцена разположена на градския площад.
Участниците в състезанията бяха разделени на две възрастови групи и най-добре представилите се получиха награди за първо, второ и трето място. Останалите участници получиха утешителни награди. Фестивалът завърши с официална вечеря с традиционни български и гръцки ястия, на която бяха представени и рецепти за типично български и гръцки специалитети.
Проведе се състезание по колоездене в село Оряховец. Всички участници от двете страни имаха възможност да се включат в състезанието. На гостите, които не разполагат с велосипеди, им бяха предоставени такива. Състезателите ще бъдат разпределени в 3 възрастови групи до 10 години,  от 10 до 16 години и по-големи. Победителите от трите възрастови групи бяха наградени.


Промоция на SPA туризма


    *  Семинар за SPA туризма

През третия ден от културния обмен се състоя семинар за СПА туризъм с участието на 50 човека. Главната цел на семинара беше да популяризира уникалните СПА ресурси на община Баните. Мероприятието се проведе в СПА центъра на общината. Това е най-големият балнеологичен център на Балканския полуостров, разполагащ с 250 легла. Съставът на водата, сравняван с този на световно известният курорт Карлови Вари, включва азот, хидрокарбонат, сулфат, натрий, флуор с повишена концентрация на калий, като водата е с температура 43 градуса. Центърът предлага тангенторни вани, физиотерапия, електро и светолечение, солариум, сауни и други. По време на семинара местни специалисти представиха начини за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, стомашно-чревния тракт, остеопорозата и други. Участниците в семинара посетиха и да се запознаят с услугите в центъра включително външния минерален басейн, водна пързалка и други.
Целта на семинара бе да представи на гръцките гости капацитета на SPA центъра.

    *    Създаване на културно-туристическа информационна система

За реализирането на рекламните дейности, както и за културния обмен се създаде  културно-туристическа информационна система в Интернет. Системата представлява софтуерен продукт, включващ подробна база данни за две секции – културна и туристическа.

Културната секция съдържа статии, снимки  и музика от културното наследство на двата гранични региона. Представена е информация за най-интересните моменти от “Културен фестивал на минералните извори”, включително галерия от снимки, колекция от песни, народни костюми, фолклорни аксесоари, детски рисунки. Има и речник със специфични и автентични думи без директен превод (реалии)  от двете култури.

Туристическата секция включва всички SPA и други туристически ресурси в общини Баните и Доксато. Има още осъвременена информация за всички хотели, семейни къщи, къщи за гости, ресторанти, таверни, барове, както и за природните и исторически забележителности и възможности за забавление в общините. Системата съдържа още информация за най-интересните туристически обекти в регионите на Смолян и Доксато.

И двете секции са достъпни на три езика – български, гръцки и английски. Информационната система е ефективно средство, чрез което двете общини могат да актуализират информация и снимки. Системата предоставя и годишен календар с културни и туристически събития в двата региона. Така тази информационна система ще бъде устойчив начин за културен обмен и една добра предпоставка за дългосрочно сътрудничество между двата региона.

    *    Дизайн и отпечатване на цветен туристически пътеводител

Туристическият пътеводител е 32 цветни страници (1500 издания), като информацията е на български, гръцки и английски език. В пътеводителя има информация и снимки за основните туристически атракции в общини Баните и Доксато, както и в регионите Смолян и Драма. Предоставя още и информация за резултатите от културния фестивал и културното наследство на двете държави.

    *    Дизайн и отпечатване на цветна туристическа карта

Туристическата карта представя всички природни, туристически и културни забележителности в общини Баните и Доксато, както и в регионите Смолян и Драма. Отпечатана е на български, гръцки и английски език (1000 цветни издания за всеки език), с цветност 4+4.

Конференция в Доксато

На 9-10 септември 2006 г. се проведе конференция в Доксато с участието на 50 представители от България и Гърция. Целта беше популяризиране на двете трансгранични дестинации и техните туристически и културни особености. Специално внимание се обърна на СПА ресурсите в община Баните, като бе отправена официална покана за посещение в България към местното население на община Доксато. Конференцията беше закрита с подписването на Договор за побратимяване между двете общини. Договорът цели промоциране на социалното, културно и търговско развитие,  като се използват природните и човешки ресурси, както и стимулиране на търговските отношения между двете общини, с оглед изграждането на съвместни предприятия


 

Обучение

10 млади специалисти бяха обучени за успешната организация и провеждане на “Културен фестивал на минералните извори”  и  състезанието по колоездене, както и за ефективната промоция на SPA туризма и другите туристически възможности в Община Баните в дългосрочен план е необходимо да се обучат. Те имат завършено висше образование и са жители на Община Баните.
Обучението включи професионална квалификация за Туристически аниматор и Организатор. Освен това, участниците в обучението преминаха курс по гръцки и английски език. За целта се изготвиха специални обучителни програми за туристически аниматори и организатори от гръцките партньори и Научния институт за човешки ресурси. Езиковите курсове включваха допълнителна туристическа терминология и работа по двойки. За обучението бяха поканени двама лектори от Гърция. Квалификацията за туристически аниматор и организатор, както и за чужд език  са от съществено значение не само за подобряване на комуникацията и настаняването на чуждестранните гости и туристи по време на културните и спортни събития, но и за в бъдеще.